BGE Nyelvvizsga

A BGE nyelvvizsga, vagy korábban ismert nevén BGF nyelvvizsga a Budapesti Gazdasági Egyetem akkreditált szaknyelvi vizsgája. A BGE vizsgarendszerben három típusú szaknyelvből lehet vizsgázni, –  üzleti, idegenforgalmi-vendéglátóipari és pénzügyi szaknyelvből –, (B1), közép- (B2) és felsőfokon (C1).

A BGE NYVK-ban nyolc nyelvből tehetők vizsgák, ezek: angol, francia, japán, kínai, német, olasz, orosz és spanyol nyelv.

A BGE vizsga kétnyelvű, azaz angol nyelv esetében például angol-magyar nyelvvizsga. A vizsgák minden vizsgarendszerben szóbeli, írásbeli vagy komplex típusúak lehetnek. Ennek a megosztásnak az az előnye, hogy így könnyen kombinálható másik szaknyelvi vizsgával. Ha például valakinek a nyelvtani teszt nem az erőssége, akkor a BGE írásbeli helyett választhatja, mondjuk a Kitex írásbeli vizsgát, ott ugyanis nincs nyelvtani teszt. Ugyanez igaz a szóbeli részre is, ha valakinek gyengébb a hallás készsége, különösen autentikus anyanyelvi szöveg esetében, akkor választhat másik típusú szakmai nyelvvizsgát, ahol könnyebb a „magnó hallgatás”.

Kinek ajánlom a BGE nyelvvizsgát?

Elsősorban a BGE-n tanuló diákoknak, hisz a vizsga a nyelvi órákon tanultakra épül mind nyelvileg, mind szakmailag. A BGE nyelvvizsga nem tartozik a legkönnyebb nyelvvizsgák közé, de nem is baj, ez adja a presztízsét. Szerencsére a vizsgázók nagy százaléka elsőre sikeres vizsgát tesz, köszönvén ezt a hozott magas nyelvi színvonaluknak. Az erős nyelvtudáson kívül nem kell más, csak a szakmai tételek ismerete és a kettő megfelelő szintű alkalmazása a vizsgán. Készülés nélkül azonban ezt a vizsgát senkinek nem ajánlom, mert hiába jó valakinek a nyelvtudása, ha a tételről és az adott témakörről nem tud beszélni. Erre bizony készülni (is) kell!

Pénzügyeseknél pedig a szituációs feladat és a levélírás szokott gondot jelenteni, mert ezek olyan kreatív feladatok, amiket gyakorolni kell.

Összességében mégis azt mondom, hogy nagyon vizsgázóbarát ez a vizsga, vizsgáztató tanárként én magam is nagyon kedvelem a BGE nyelvvizsgát.

A BGE nyelvvizsga felépítéséről a BGE NYVK oldalán olvashatsz: www.nyelvvizsgak.hu